Przyjęcie po pogrzebie organizować w domu czy w restauracji?

Stypa – polską tradycją

Po zakończeniu właściwych uroczystości pogrzebowych przychodzi czas na stypę, nazywaną też konsolacją. To tradycyjny poczęstunek dla gości, którzy zjawili się na pogrzebie, aby uczestniczyć w ostatniej drodze zmarłego. Organizacja takiego spotkania może być szczególnie kłopotliwa dla pogrążonej w żałobie rodziny dlatego, zanim weźmiemy na siebie ciężar organizacji takiego przyjęcia w domu, warto przemyśleć, czy nie zlecić tego zadania profesjonalistom.

Tradycja podejmowania gości na obiedzie po zakończeniu uroczystości pogrzebowych jest w Polsce bardzo stara. Dawniej przyjęcie organizowane po pogrzebie miało charakter uroczystości ku pamięci zmarłego. Obecnie ma to wymiar bardziej praktyczny – na pogrzeb często zjeżdżają krewni z dalekich stron, a podjęcie ich na obiedzie jest naturalnym wyrazem gościnności. Organizacja pogrzebów była szczególnie ważna już wieki temu.

Rodzinne spotkanie czy kłopotliwy obowiązek?

Zanim przystąpimy do organizowania takiego spotkania, należy odpowiedzieć sobie na pytanie, czy tak naprawdę chcemy, aby stypa się odbyła. Jeśli nasza kondycja psychiczna po stracie bliskiej osoby nie jest najlepsza, nie warto skazywać się na dodatkową męczarnię tylko po to, aby uczynić zadość tradycyjnym konwenansom.

W domu czy restauracji?

Organizacja styp to z pewnością niełatwe zadanie. W czasie gdy przeżywamy niezwykle trudne emocje, musimy zatroszczyć się o tak przyziemne sprawy, jak zapewnienie miejsca dla wszystkich gości czy wybór dań. Jeśli decydujemy się na organizację stypy, możemy zrobić przyjęcia w domu. W zależności od tego, jak wielu gości się spodziewamy, musimy uwzględnić odpowiednią ilość jedzenia oraz miejsca. Możemy naturalnie zdecydować się na organizację przyjęcia w restauracji, co z pewnością zaoszczędzi nam wielu zmartwień i krzątaniny. Zakład pogrzebowy Haliny i Marka Kosmala chętnie pomoże Państwu w organizacji stypy.

One thought on “Przyjęcie po pogrzebie organizować w domu czy w restauracji?

  1. myślę, że w restauracji lepiej, w domu jest to zbyt duży kłopot, szczególnie kiedy okoliczności są takie a nie inne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *